Slik holder du nyttårsforsettene

Opp som en løve, ned som en skinnfell? Hvorfor er det så vanskelig å holde nyttårsforsettene, år etter år? Jeg tror vel sjelden jeg har fått til 52 uker med stødig blikk på målet. Det tok meg blant annet to år å begynne å elske å jogge, som var nyttårsforsettet mitt i 2012. (Men det har dessverre gått over nå).

Det er slik for de fleste av oss. Det er en kamp å slutte å røyke, begynne å rydde, fortsette å trene eller å holde lovnaden om å leve mer i nuet… Det er vanskelig for mange av oss å endre atferd og vaner!

Selv om du vet at du får så mye igjen av å klare å holde nyttårsforsettet.

Men den som gir seg er en fjott! Vi går vel på med rak rygg i år igjen, eller? Her er kjørereglene:

Tips 1: Ikke ha for mange forsetter! 
Forskning har vist at de som har flere enn tre nyttårsforsetter har større sannsynlighet enn andre for å droppe de nye vanene.

Tips 2: Lag forsetter som passer sammen.
Sett sammen nyttårsforsetter som utfyller hverandre. Skal du slutte å trøstespise, bør du også prøve å begynne å trene. Det ene forsterker det andre, og det blir lettere å holde det man har lovet seg selv.

Tips 3: Ikke gi opp.
Bestem deg for hvordan du skal reagere på tilbakefall. Gir du opp 100 % eller gir du på med full stryke når du snubler? Fortsett å prøve!

Tips 4: Formuler deg riktig.
Det er ikke galt å verken å bruke ordene “slutte med” eller “begynne å” i sine forsetter, men det er lettere å ikke føle seg mislykket hvis du bruker ordene “mer” eller “mindre” i forsettene dine.

Tips 5: Stak ut veien.
Se klart for deg motivasjonen for forsettet, og tegn opp et tydelig kart over veien du har tenkt å gå for å nå målet ditt. Legg en plan, og alliér deg med venner og familie.

Tips 6: Skriv dagbok og lister.
Forskning viser at personer som holder øye med livsstilsendringene sine har større sannsynlighet for å holde seg til nyttårsforsettene sine enn dem som ikke gjør det. Skriv om vanskelige situasjoner, gledelige overraskelser og delseire.

(Punktene ble skrevet for EFI i 2014)

2 svar

Legg igjen et svar

Vil du legge inn en kommentar?
Skriv inn her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *