Du skal ikke alltid si ja

Gjør dette til en fast leveregel: La det alltid gå noen fornuftige grubleminutter eller tenketimer fra noen spør deg om noe, til du uforbeholdent svarer JA!

Er det tungt å si ja?

Føles det tungt å si ja? Burde du si nei? Ill: Fotolia.

Jeg er positiv av natur. Hater å gå glipp av ting. Ofte opprømt over gode ideer og forslag. Glad for initiativ og invitasjoner. Lykkelig over oppdrag, utfordringer og oppgaver på jobb. Noen ganger strekker jeg armene i været og roper JA! før jeg egentlig har tenkt meg om. Sjekket kalenderen. Sjekket lysten, testet vannet og tatt en prat med fornuften (som ofte kommer i min bedre halvdels skikkelse. Noen ganger ligner den på svigermor, en søster eller en god venninne, haha). Jeg må bli flinkere til å trekke pusten og gi meg selv lov til å tenke over saken.

I dag leste jeg en artikkel av Christy Wright, som skriver om et tema som er aktuelt hver eneste dag for meg som selvstendig næringsdrivende. Som mamma. Som venn. Og det er det nok for de aller fleste av oss.

For hver dag sier vi ja til ting. Vi tenker; jeg må jo nesten si ja? Men ofte tenker vi i etterpåklokskap; kanskje jeg burde sagt nei til akkurat dette? Selv om det var en hyggelig invitasjon eller en godt betalt jobb.

Det finnes utrolig mye gøy å bruke tiden vår på, men det forandrer jo ikke at vi bare har det berømte antallet timer i døgnet. Det hadde vært fint å kunne gått fra å klage over at døgnet har for få timer, til å konstatere at jo, nå har jeg faktisk prioritert riktig.

Som Wright sier det så fint: While our options are infinite, our time is not.

Med utgangspunkt i Wrights fem spørsmål hun stiller seg selv før hun svarer ja eller nei; her er mine 7 og et nytt motto:

1. Har jeg lyst?
For hvis jeg ikke har lyst, så er det en god indikator på at det kommer til å være en oppgave eller aktivitet som kommer til å suge mer energi enn den gir. Jeg har hørt at folk til og med tør å si nei uten å føle at de må oppgi noen grunn. Det skal jeg øve litt på.

2. Er dette en god mulighet for meg karrieremessig?
Er det riktig å si ja til dette nå, har jeg tid, kan jeg ta opp tråden senere?

3. Kommer et «ja» til å gå utover familien – og hverdagsflyten?
Det er den der vi rekker både nok søvn, en hyggelig avslappet middagsstund med alle fire rundt bordet, en ettermiddag det både er plass til leksehjelp, tøys og høytlesning, en kveld der huset er relativt ryddig og man kanskje til og med kan være litt spontant sosial. Hvis det å si ja til dette gir meg dårlig samvittighet for de andre over lengre tid, har jeg ikke lyst.

4. Er dette mest viktig for meg, eller for den som spør?
For ordens skyld – jeg liker å hjelpe andre, og jeg er dugnadsforkjemper på min hals. Jeg syns alle burde ta i et tak der de kan. Jeg tror det blir enda viktigere å bidra fremover – for hverandre, for samfunnet, og for miljøet. Så si gjerne ja til dét. Si heller nei til de tingene som ikke føles godt i intuisjonen din.

5. Hva ville xxxx sagt?
Kjenner du en som pleier å gi deg gode råd? Hva ville denne personen rådet deg til å gjøre? Jeg er veldig heldig, jeg har svært mange gode rådgivere.

6. Er det helsemessig forsvarlig?
Haha. Det er dessverre et spørsmål jeg burde stille meg selv, fordi jeg ofte sover for lite, sitter litt mye ved pulten og bruker armene veldig mye på jobben min. Men åh, det er så innmari mye gøy jeg har lyst til å gjøre!

7. Vil det føre til at jeg klager over at jeg har så mye å gjøre?
Det er så usjarmerende. Jeg gjør det absolutt hele tiden. «Joda, står bra til, men veeeeldig travelt!» Altså, jeg må si det til meg selv støtt og stadig: Skjerp deg. Alle har det travelt. Og det er jo DU som har takket ja til tingene i utgangspunktet, det er ingen som har prakket det på deg.

Hvis timeplanen min går utover humør eller trivsel, så er det jeg som har ansvaret for å si mer nei, og ikke klage over det. (Bare litt, til ektemannen, av og til. Hehe.)

Og så til slutt – det nye mottoet: Vær grei, men si mer nei. 

0 svar

Legg igjen et svar

Vil du legge inn en kommentar?
Skriv inn her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *