Hagefugletellingen 2016

Tell blåmeiser og grønnfinker i helgen! Og forhåpentligvis en og annen stilits.

Hagefugltellingen

Jeg har laget en egen side i min punktjournal til årets fugletelling. Det er gøy å se tilbake på til neste år, og sammenligne på egenhånd. Fuglene jeg har ført opp er fugler jeg har sett så langt i januar. Designinspo: Lilac n Lavender og Yijian Studio.

Det er veldig koselig å mate småfuglene om vinteren. Her har vi materen rett utenfor stuevinduet, og hele familien er engasjerte i de små fjærballene. Også vår innendørs fjærball, undulaten Dutten. Han sitter ofte på lampeskjermen og titter ut på artsfrendene, og syns kanskje de er litt overtallige.

Men jeg vil gjerne ha hele flokker av finker og meiser av alle slag. Jeg ble helt ør i hodet da jeg for første gang så stilitser på brettet i helgen som var. Og da jeg så at flaggspetten ikke hadde forsvunnet likevel. Og så ble jeg skikkelig lei meg da jeg fant den tjukke grønnfinken Theobald som hadde sittet utenfor vinduet vårt i to uker og tittet inn både på dagtid og kveldstid, død i snøen.

Og akkurat nå klør jeg meg litt i hodet over at med mildværet, så ble bestanden på akkurat vårt brett i alle fall veldig liten plutselig. Akkurat når jeg skal telle for alvor! For i helgen går årets Hagefugltelling av stabelen. Lørdag 30. og søndag 31. januar er offisielle datoer, men det er også lov å telle 23. januar til 7. februar.
Jeg oppfordrer alle til å delta på Hagefugltellingen – særlig fordi en av målsettingene med hagefugltellingen er å sette søkelyset på fuglevern, og på hvordan klimaendringene endrer artssammensetningen for overvintrende fugler i Norge og Norden.

Slik gjør du det: 
Sett deg til rette et sted inne eller i god avstand ute, der du har god oversikt over fuglebrett og hage. Ta gjerne med penn og papir og lag ei liste. Innenfor en tidsramme du selv bestemmer noterer du fuglene du ser i hagen din. Du teller både de ulike artene, og hvor mange av hver art du på ett tidspunkt kan telle av hver art.

Lurer du på hvilken fugl som er hvilken? Sjekk Moseplassens fine fotoguide. 

Tallene registrerer du deretter inn på internett. 

Hagefugltellingen arrangeres hvert år i slutten av januar, og er et samarbeid med andre nordiske landene. Danmark, Finland og Sverige har gjennomført opplegget i flere år enn i Norge, som var med for første gang i januar 2008.

Bli med på å kartlegge vinterfuglene i Norge du også! 

Kilde: Fuglevennen.no 

Lagre

0 svar

Legg igjen et svar

Vil du legge inn en kommentar?
Skriv inn her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *