Strategisk Søndag

Den beste starten jeg kan ha på uka, er en strategisk søndag.

Strategisk søndag / Listelykke

Etter internasjonal standard begynner de aller fleste kalendere uken på mandag. Men jeg begynner å forstå amerikanerne litt. For selv om ikke hele grunnlaget for den kommende uken blir lagt på ukens siste dag, så gir en Strategisk Søndag meg muligheten til en Myk Mandag. Og myke mandager, det er det beste for småbarnsfamilier som min som gjerne vil starte uken mykt. Og det vil de fleste andre også, vil jeg gjette.

I forkant
For denne strategien gjelder både for jobb og hverdag, helt uavhengig av barn eller ikke. Den aller viktigste dagen i min jobbuke, er søndag. Etter at barna er lagt, er det stille. Helt stille. Det er ingen som sender e-poster. Ingen som ringer. Ingen som venter på at jeg skal levere noe før leggetid. Det er bare min tid, for ingen andre er på jobb. Og jeg kan enten jobbe uforstyrret og konsentrert med noe som er viktig, eller jeg kan gå grundig gjennom uken som kommer, og legge smarte planer og pønske ut offensive løsninger på problemer. Jeg kan komme i forkant.

Herreminhatt, jeg elsker å ligge i forkant.

Myk, privat mandag
Ligger du i forkant når uken starter, har du hatt en Strategisk Søndag. Og du får altså en Myk Mandag. For hverdagen sin del betyr det kanskje at dere har vasket nok klær i forhold til værmeldingen kommende uke, og at du har lagt planer for ukeshandel og middagsmenyer for noen dager fremover. Dere har spisset blyantene, pakket skolesekkene, ryddet huset sånn at uken begynner med full oversikt og trivsel. (Jeg har selvsagt navn på de andre dagene i uka også, men de skal jeg komme tilbake til senere.)

Planlegg jobbuka
Når det gjelder jobben: Det er mandag morgen, og du har allerede plottet inn avtaler som kommer, og funnet ut hvordan du skal takle arbeidsoppgavene som kommer til uken. Strategiske søndager brukes til å prioritere og fundere over hva som er viktigst og hva som haster, hva som kan flyttes frem – og til å anslå hvor lang tid du kommer til å bruke på ulike ting og aktiviteter. Å planlegge slik gjør det lettere å sortere når det dukker opp noe uforutsett.

Mange har kanskje fredag ettermiddag til å planlegge neste uke, men ofte har du jo fredags ettermiddag et svare strev med å fullføre det du skulle hatt ferdig før helgen. Søndag og helg er hellig for mange, og selv om det kan føles litt som et ork å tenke jobb før helgen er omme, så vil den lille innsatsen søndag kveld gi så mye tilbake i form av oversikt og flyt.

Du kan finne mønsteret ditt
Syns du det er vanskelig å planlegge uka? Det tar litt tid, og for mange er ingen uke lik. Men for de fleste kan det finnes et mønster, hvis du tenker over det. Hvis du over noe tid forsøker å kartlegge en typisk uke, samtidig som du finner ut hvor ting pleier å stoppe seg, vil du lettere finne verktøyene og tidspunktene for når du skal legge inn støtet, slik at du ligger i forkant før flaskehalsene i hverdagen og på jobben.

Hvis du vet at onsdagsmøtet som regel gjør at du ikke føler at du har gjort det du må når du skal stemple ut senere på dagen, er det kanskje noe du enten kan gjøre annerledes, eller noe du bør ta opp med sjefen din.

Registrer rytmen din
Legg også merke til når i uken og når på dagen du konsentrerer deg best og jobber mest effektivt. Ofte er det en gjentakende rytme. I fremtiden – unngå å legge møter og oppgaveskift midt i denne tiden. Bruk den for det den er verdt.

Bestem deg for ulike økter der du skal ha fullt fokus. Skru av varsler på mobilen, ikke ta telefonen, sett på alarmen for når økten er over, og kjør produktivitetssprinter som virkelig gjør godt i flere dager etterpå.

God planlegging er nøkkelen til mindre stress. Det er likevel ikke lurt å håpe på at du får til fullt fokus og effektive økter hver eneste dag eller hver uke. Men ved å legge gode planer, og være bevisst på dagene dine, vil det være mye lettere å lage gode rytmer for hver dag i uka. Både i hverdagen og på jobben.

Og jeg anbefaler Strategisk Søndag som en start. 

Lagre

2 svar
 1. Cecilie
  Cecilie says:

  Vi bruker ukeplan fra Ukeplan.no. Hver søndag ettermiddag går vi gjennom kalendre og skriver opp aktiviteter for alle familiemedlemmer neste uke. Alt fra følgegrupper, turdag, overnattinger, legebesøk, reiser, treninger, bursdager etc. Synes det er fint å ha den hengende så alle ser den, og barna får også fin oversikt over uken sin. Har ekstra plass på den, så jeg kan skrive opp middager, gloser som skal læres el lign også. Hjelper veldig på å føle seg i forkant av uken :-)

  Svar
  • Gunn Beate
   Gunn Beate says:

   Det hørtes supersmart ut, Cecilie! <3 Jeg ønsker meg en gigantisk ukeplan.no-plan, men jeg har så lite hus. Hehe!

   Svar

Legg igjen et svar

Vil du legge inn en kommentar?
Skriv inn her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *