,

Bullet journal og annen listelykke – en guide fra A til Å

En liten guide og aldri så liten ordbok, fra A til Å – for deg som lurer på hva Bullet Journal, Listelykke, og punktjournal er. Velkommen til en kreativ verden av listebøker!

ukeplan

Fra Listelykke notatbok – som har 52 slike ferdigtegnede sider som du bare kan fylle inn!

Jeg har litt lyst å begynne på B, men får nesten la A stå på sin rettmessige plass. Vi er nok flere som hadde syns en prematur B hadde klødd litt i øynene. Her er de viktigste elementene i mitt listeliv, fra A til Å:

A

A for Analog. En listebok er et fantastisk, analogt system i en digital tidsalder. Vi trenger å skrive. For hånd. (Sjekk forøvrig denne dama, som lager sin Bullet journal på iPaden.)

A for Almanakk. En listebok fungerer ofte som en almanakk, bare at den du lager selv har mer rom for kreativitet og tilpasning til dine behov. Jeg tror kanskje det er det som er det mest viktige for meg – for hvor ofte har du ikke irritert deg over sidene i den ferdig trykkede almanakken med sider du ikke har bruk for og tomme uker der du glemte å bruke den. Det gir meg gåsehud på hjernen. Listebøkene lager vi akkurat som vi vil ha dem!

A for Art Journal. Helt enkelt: En Art Journal er en notatbok eller skissebok der du først og fremst bruker din valgte kunstform sammen med ord for å uttrykke deg selv. Mye vakker inspirasjon her!

A for Akvarell. Jeg gjenoppdaget akvarellskrinet mitt etter 20 år, da jeg begynte å pynte litt opp i listebøkene mine. Nuuna (110 msg) og Listelykke notatbok (130 msg) har tykke nok sider til å tåle litt vann, men vær forsiktig med for store flater.

B

B for Bullet Journal. Bullet Journal er et organiseringssystem med lister som kan tilpasses den som bruker det. Det kan være oppgavelister, notatbok, dagbok, skissebok – og mest sannsynlig alt sammen i ett. Bullet Journals filosofi er å lære deg å gjøre mer med mindre – via hurtiglogging av oppgaver. Ved hjelp av en rammemodell med moduler, temaer, nummererte sider, korte setninger og punkter kan du organisere både jobb og hverdag. Ryder Carrolls fire viktigste moduler, som skal hjelpe deg til å samle og organisere listene dine, er innholdslista, fremtidsloggen, den månedlige loggen og den daglige loggen.

Mange av disse elementene har jeg med i Listelykke notatbok også, med innholdliste, ukentlig kalender med plass til daglige logger, og lister over fremtidige gjøremål, sesonger og aktiviteter.

Bullet Journal har fått navnet sitt på grunn av punktene foran hver oppgave.

Før du begynner å google og sjekke Instagram og Pinterest for inspirasjon (det kan faktisk være avskrekkende i begynnelsen, med så mange flotte kunstnere som har fantastiske design), anbefaler jeg alle å sjekke ut Bullet Journalens skaper Ryder Carrolls introduksjonsvideo. Alle listefriker som ser videoen, tenker – jammen, det er jo det jeg alltid har tenkt/gjort/hatt bruk for.

B for BuJo. Forkortelsen for Bullet Journal. Uttales Boo-Joe på engelsk. Bu-djåo, altså.

B for Boho Berry. Den første store kreative Bullet Journalisten som fikk en stor følgerskare og som fremdeles påvirker utrolig mye design og ideer for folk som driver med Bullet Journals. Fargerik og kreativ, som deler mye.

C

C for Carroll, Ryder. Bullet Journals svært smarte grunnlegger. Han klarte å sette et navn på et system som for mange listeskrivere er velkjent – i varierende former.

C for Creas. Jeg elsker København og Creas er mitt første stopp. Fantastisk fin kunst- og kontorrekvisitabutikk med stort utvalg. Sjekk også ut Stelling.

C for Calligraphy. En del av den kreative siden av Bullet Journal, er skrift. På nettet finner du mange flotte øvelser for kalligrafi og andre kreative skrifttyper.

D

D for Dot grid. Jeg begynte med linjerte notatbøker fra min favorittbutikk NorEngros i Drammen for 12 år siden. Men da jeg oppdaget prikkete notatbøker ble jeg omvendt på stedet. Linjene føles rett og slett hemmende, med dotted grid, som det heter på engelsk, har du mye større bevegelsesfrihet på arket, du kan snu boken som du ønsker. De lyse prikkene fungerer som hjelpelinjer, men fanger deg ikke slik linjer og ruter gjør. Jeg bruker aldri linjal i mine prikkebøker. Det trengs ikke. Min favorittbok er Nuuna. Den kan du lese mer om på N.

D for Doodles. Kjekt søkeord på Pinterest for inspirasjon til små illustrasjoner. Husk at det er god kutyme å henvise til den du er inspirert av hvis du legger ut designet på Instagram.

E

E for Elementer. Mange Bullet Journals inneholder mange fine designelementer som blomsterkranser, border, bannere og koder, titler, drodler og så videre. Søk på Pinterest for inspirasjon, det er mitt beste tips for deg som ikke trenger å finne opp kruttet selv.

F

F for Facebookgrupper. Sjekk ut blant annet Listelykke, Bullet Journal Norge, Bullet Journal Junkies, Bullet Journal for Professionals, Planner Addicts Norge.

F for Fyllepenn, Fineliners og Frixion. Gå til pennehylla i din bokhandel. Her er det mye bra på F! Innen fyllepennkategorien finnes det mye luksus, og det er noe helt spesielt å skrive med.

F for Filofax. Blitt litt mer sexy de siste årene, altså!

G

G for Getting Things Done. David Allens metode tar utgangspunkt i å ikke bevare oppgaver og ideer i hodet, men å oppbevare dem i et system du stoler på. Noter ned alle oppgaver du kommer på, både for nåtid og fremtid. Finn ut av hvilke oppgaver du må gjøre noe med. Sorter og sett oppgavene i system. Deretter prioriterer du viktigheten av oppgavene. Minst en gang i uken må du revidere og se over oppgavene, for å holde deg og systemet ditt oppdatert. Når du hele tiden går tilbake til systemet, vil du stole på at det fungerer. En slik oppgavehåndtering skal føre til en mer stressfri produktivitet. Lister har en viktig plass i GTD-metodikken. På norsk heter metoden Få ting gjort! Jeg syns Bullet Journal er et perfekt system for GTD.

H

H for Hobonichi. En ferdigtrykket planner fra Japan. 

I

I for Instagraminspirasjon. Følg gjerne disse på Instagram: @breeeberry, @tinyrayofsunshine@my.life.in.a.bullet@bulletjournal@passion.themed.life@rozmakesplans@yunchelle@creative.pine.apple,  @qualcosadierre@that_journal@howtobulletjournal , @bulletbymalin og noen norske: @mynorwegianbulletjournal, @northernplanner, @cirtikusvoli, @groelisabetstrom og @listelykke.

J

J for Julelistebok. Jula er antageligvis den sesongen i året der vi har flest lister gående. Adventspakker, huskelister, gavelister, handlelister, menyoversikter… Mitt tips er å lage en helt egen julebok, og det vet jeg at det er mange som har, både i perm og mellom permer. Bruk en bok med mange sider, slik at du kan bruke den år etter år, og så slipper du å finne opp kruttet hvert år. Kjekt å ha adresser til julekortene, listen over gavemottakere og hva du gav i fjor. God jul!

J for Jobb. Jeg bruker både Nuuna, Listelykke notatbok og iCal som jobbverktøy. Folk jeg har vært i møte med har blitt imponert over oversikten man får med en punktjournal, og jeg har mange ganger tenkt at dette er et kurs jeg gjerne skulle holdt for flere arbeidsplasser!

K

K for Kontorrekvisita. Det burde finnes en egen menighet for oss som tilber Kontorrekvisita. Du er antageligvis en av dem. At et så tørt ord kan klinge så godt i ørene! Men det rommer altså så mye… Penner, tusjer, washitape, notatbøker, dokumentmapper, pennaler, fargeblyanter…

L

L for Listelykke notatbok. Den gule notatboka jeg tegnet da jeg gav ut boken Listelykke. Ikke alle har tid eller lyst til å tegne og streke opp lister i eninga, og det var en av grunnene til at jeg laget Listelykke notatbok. Folk sa nemlig til meg at dette Bullet Journal-greiene hadde de også lyst til, men kunne jeg bare tegne den for dem først? Ok!

Dette er en egen bok med ferdige maler for nyttige lister på ulike områder, og som du kan fylle ut og fargelegge selv. Listeboka kan vare ett år, eller lenger – alt ettersom hvordan du bruker den. På de 52 ukekalendersidene skriver du inn datoer selv hver uke, noe som gjør at du kan begynne når du vil på året. Ikke alle måneder er like travle, og da kan du ta opp tråden der du slapp når du får behov for litt orden igjen. Hver uke kan du planlegge middagsmenyen og handlelister for ukeshandelen. Videre finner du plass til ønskelister og lister for årets sesonger, aktiviteter og husarbeid og lister for pakking, ferier, egenutvikling, sparing og bursdager.

L for Leuchtturm 1917. Den opprinnelige boken som Ryder Carroll har brukt til sin Bullet Journal. Dotted grid er lett å få tak i der disse bøkene selges. Ikke så mange steder i Norge enda, men Lush Dive i Oslo vet jeg at har. Personlig elsker jeg fargene og skillebåndene, L1917-hyllene er godteri! Men – jeg syns arkkvaliteten er for dårlig. Tusj og penner lager skygger gjennom, og for noen er det helt ok, for meg blir det forstyrrende.

L for Layout. Kjekt søkeord når du skal finne ulike design for dine behov. Det finnes altså ferdige designede layouts for ALT, så du slipper å finne opp kruttet. Her er min favorittlayout til mine strikkende venner. 

M

M for Moleskine. Også en favoritt blant Bullet Journalists. Fås i mange butikker, men litt for sjeldent med dotted grid. Litt det samme med L1917, litt tynne sider for min smak, men har likevel en plass i hjertet mitt. Det er jo Moleskine, liksom.

M for Minimalist BuJo. Den opprinnelige Bullet Journal av Ryder Carroll er minimalistisk, og mine første listebøker for ti år siden er definitivt i denne kategorien. Dog ikke så vakre som de som nå florerer på Instagram. Jeg får hjerter i øynene. Du finner en samling av dem her, og sjekk spesielt ut  Dee bak kontoen Decadethirty med den fiiiiineste håndskriften. @Tinyrayofsunshine er også en flink minimalist.

N

N for Nuuna. Min absolutte favoritt blant listebøkene jeg har forsøkt. Kan ikke se for meg å gå over til noe annet enn Nuuna, både på grunn av arkkvalitet og tykkelse, antall ark og svært variert design.

O

O for Oversikt. Med en listebok får du oversikt! Du kan rett og slett ha hele livet ditt mellom to permer! Et kort punkt, men det sier seg jo sjøl.

P

P for Planlegging. 1. En listebok gjør det utrolig lett å planlegge hverdagen godt. 2. Det lønner seg å legge en plan for listeboka di før du går i gang. Gjør research. Ikke la deg avskrekke. 3. En god listebok gjør deg til kongen over planlegging i firmaet ditt, på jobben din eller i familien din. Du kommer til å fortjene både diplom og medalje. (Bare husk å få med deg de andre så du ikke ender opp med hele jobben.)

P for Planners. Jeg er ikke så bereist i Planner-verdenen, det nærmeste jeg kommer er Filofaxtiden på videregående, men dette er en variant av liste- og almanakkbøker der inserts (løse ark med designtema og trykket innhold), flotte permer, og klistremerker (stickers) har en stor plass. Du kan utforske det litt her, på den norske Facebooksiden Planner Addicts Norge. 

P for Punktjournal. Jeg trodde lenge jeg hadde funnet opp ordet helt sjøl, direkte oversatt fra Bullet Journal, men så fant jeg det i en hashtag under et Instagrambilde – der en dansk jente hadde brukt det før meg. Vi ble enige om at dette ordet måtte vi spre, for selv om Bullet Journal er er bra navn, liker vi helst å bruke vårt eget språk når vi kan. (Jeg vet jeg er selvmotsigende i dette blogginnlegget, for her florerer det med engelske uttrykk, for dette er en internasjonal inspirasjonsjakt.) Det sagt, ordet har faktisk spredt seg! Det gleder en gammel journalist.

P for Pinterest. Bruk denne fantastiske nettsiden for linkdeling for inspirasjon!

Q

Q for Q & A. Jeg veit den er litt billig, men Q er ikke så kult på norsk! Men det er et viktig punkt, for jeg bidrar gjerne når du lurer på noe: Spørsmål er du hjertelig velkommen til å stille her!

R

R for Rekkefølge. Når du skal prioritere oppgavene dine i listeboka di, har jeg et tips til rekkefølge: MÅ – BØR – KAN – DELEGER – VENT – DROPP.

R for Rhodia. Også en notatbok som brukes av flere journalførere. Jeg har ikke prøvd den selv.

S

S for for Start med dette. Hva trenger du når du begynner med listebok? Først, velg notatboken du vil bruke. Jeg anbefaler også at  man kjøper en billig kladdebok, der du kan skrible ned alle tanker og planer for notatbok og innhold før du begynner, og som testbok fremover. Deretter; kjøp gode blyanter, linjal, viskelær. Det er smart å streke opp før man går løs med tusj. Sorte tusjpenner som UniPen eller Staedtler Fineliner samt Staedtlertusjer i mange farger. Et koselig pennal med plass til det viktigste, slik at det blir lett å ta med i veska. Så er det bare å sette i gang. Det er lov å bare gå i gang med en notatbok og en blyant også, altså. Men vi er jo stort sett en stor gjeng med kontorrekvisita junkies, så…

Liker du å fargelegge med fargeblyanter og akvarellmaling? Det er også gøy å ha på plass. Washitape og post-it-lapper er også morsomt å bruke.

S for Staedler Triplus Fineliner. Og Stabilo, og Sharpie. Alle flotte tusjer som kommer i mange farger, som det er stas å fargelegge og skrive med. Jeg har kun førstnevnte, fordi jeg er tilfreds med dem.

T

T for Tanum Paleet. Hvis du noen gang er i Oslo på Karl Johan, besøk kontorrekvisitaavdelingen til Tanum Paleet. Fy flate.

T for Travelers Notebook. Sleit lenge med å skjønne hva dette egentlig var. Midori Travelers Notebook er enkelt forklart et lærcover med strikker inni, som gjør at du kan feste små notatbøker med myke permer inni coveret. Når notatbøkene er ferdig utfylt kan du bytte dem med nye. Midori er det japanske navnet på den originale permen. Mange lager permen selv, og kaller det Fauxdori. 

U

U for UniPen. En av mine favoritt tusjpenner. Bruker som regel tykkelsene 0.05 og 0,2. De fleste notatbøkene jeg bruker tåler opp til 0,3 uten at det blør gjennom.

V

V for Vanelogg. Jeg liker å se på mine listebøker som en motiverende hjelper. Det er visse ting vi alle skulle vært litt flinkere til, fått litt flere spark bak for å klare og så videre. I Listelykke notatbok har jeg kalt det vanelogg, igjen for å finne på et norsk ord. På engelsk, for dere som skal søke på Pinterest; Habit trackers eller bare trackers – for alt mulig.  I vaneloggen fargelegger du en rute for hver dag du har spart strøm, drukket nok vann, trent litt, lest skjønnlitteratur, lagt deg før 22.00, klart å slappe av, ikke grublet, jobbet bra, hørt på ny musikk eller andre ting du vil få en bedre vane på.

W

W for Washitape. Noen Bujoere fyller sine notatbøker med fine og fargerike papirtaper. Da blir boka skikkelig tjukk og god til slutt! Mye flott washidesign som kan brukes for å gjøre julesidene ekstra julete, for eksempel.

W for Wreck this journal. Artig og veldig merkelig konsept. 

X

X for X. X for å krysse ut. Sette merket ditt ved oppgavene du har gjennomført. Det utløser faktisk endorfiner!

Y

Y for Yndlingssitater. En stor del av manges bullet journals er sitater. Fyll blanke områder i boka med inspirasjon og glede via fine ting folk har sagt før deg. Det er motiverende, og ganske pent (når man har pen håndskrift)!

Z

Z for Zebra Mildliners. Helt nydelige pastellfargede hightlighter-tusjer. Anbefales som delikat designelement i din notatbok. Er også veldig glad i pastellmerketusjene fra Frixion og Stabilo.

Æ

Æ for Ætt skal fylgja ættarrad. Haha! Ok, den er så far fetched. Men slekt pleier å følge slekters gang. Jeg tror at vi kan gi ungene våre en kjempefordel hvis de lærer å planlegge godt. Begynn med en liten notatbok, og få dem til å skrive ned ønskelister og favorittlister, gjøremål for ukeslønna og så videre. Og vipps har dere i tillegg en koselig hobby sammen.

Ø

Ø for Øvelse gjør mester. Ikke fordi du skal bli så flink at det blir perfekt – du skal øve deg på å ikke være perfekt. Det skjer idiotiske feil med alle. Jeg har hatt måneder med 32 dager, ett år ble årets andre måned til feburar. Jeg har gnidd utover våt tusj og akvarellmalt litt for tøft slik at boksiden krølla seg. Pust to ganger inn gjennom nesen og ut gjennom munnen, og se på det som et lite problem i en verden der Trump er president.

Å

Å for Årevis. Jeg lover deg, blir du først bitt av basillen, har du et system som kommer til å følge deg trofast år etter år, og som sparer deg for tid. Kanskje ikke ÅR, men definitivt mange timer!

Å for Åååååå! Jeg blir ordentlig ååååå-glad når det kommer flere og flere listeskrivende, notatbokelskende kontorrekvisitafans inn på Bullet Journal Norge– og Listelykke-gruppen. Jeg tror nemlig det er så utrolig mange som ville hatt godt av og interesse av å bli introdusert for dette listelivet. Tips alle du tenkte på nå! Velkommen inn!

#

# for #-inspirasjon. Søk gjerne på disse hashtaggene på Instagram for mer inspirasjon:  #Bulletjournal #Bujo #bujonorge #punktjournal #planneraddict #midori #plannerlove #artjournal #planner #filofax #scrapbooking #stamps #washi #washitape #stationery #midoritravelersnotebook #travelersnotebook #watercolor #art #moodtracker #bujojunkies #bujolove #bujoinspire #bujocommunity #bulletjournalcommunity #plannercommunity #bulletjournaling #plannerjunkies #stationaryaddict #stickeraddict #plannerjunkie #girlswhoplan #handwritinggoals #handwriting #showmeyourplanner #staedtler #plannerinspiration #plannerinspiration4u #stationarylover #planning #plannergirls #studyspot #staedtlerpens #mildliners #organization #papers

Bruk gjerne #Listelykke, så finner jeg deg!

 

PS – Hvis du har punkter du syns burde ligge under en bokstav eller to, så send det gjerne til meg, så legger jeg det til!

0 svar

Legg igjen et svar

Vil du legge inn en kommentar?
Skriv inn her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *